Aandachtsacademie Mathieu Devies blogartikel Hartritmevariabilteit

Hartritmevariabiliteit

Je hart slaat niet als een metronoom. Een polsslag (van 60 bijvoorbeeld) is niet meer dan een rekenkundig gemiddelde. In realiteit zijn de pauzes tussen twee hartslagen nooit gelijk. Het hart is voortdurend aan het versnellen en vertragen in reactie op allerlei prikkels: ademhaling, bloeddruk, emoties, gedachten, geluid, hormonen,…

Lees over hoe onze hartslagvariabiliteit een graadmeter voor veerkracht, gezondheid en algemene balans in het lichaam is. Een blogartikel over hartcoherentie.

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies blog HSP is wetenschappelijk aangetoond Elke Van Hoof

HSP is wetenschappelijk aangetoond.

Hoogsensitiviteit bestaat wel degelijk. Dat concludeert Prof. Elke Van Hoof, klinisch psychologe en professor gezondheidspsychologie aan de VUB (Brussel), in haar boek ´Hoogsensitief´ uitgegeven door Lannoo.

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies HSP blogartikele moeras van schuld schaamte en schuld

Wat is HSP?

Een hoogsensitief persoon onderscheidt zich van zijn niet-sensitieve medemens door een verhoogde prikkelgevoeligheid en diepgaande verwerking. Getriggerd?

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies zelfcompassie als training blogartikele

Zelfcompassie als training

Uit het moeras van schuld, schaamte en spijt? Het kan.

In deze TED talk vertelt Weiyang Xie hoe ze haar schaamte heeft overwonnen. Samen met haar vinden we de moed om onze hersenen te bedraden zodat we mild voor onszelf kunnen zijn.

Haar eenvoudige maar krachtige boodschap kan je leven positief veranderen.

Leestip voor personen met HSP !

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies rejection sensitivity blog

Rejection Sensitivity

Jia Jiang heeft zijn diepgewortelde angst voor afwijzing overwonnen. In deze TED talk vertelt hij hoe hij dit gedaan heeft.

De TED talk vormt een perfecte aanleiding om een artikel over ´Rejection Sensitivity´ te schrijven, de overmatige gevoeligheid voor (toekomstige) afwijzing. Vele personen met HSP zijn omwille van diepgaande verwerking extra vatbaar voor deze gevoeligheid.

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies Blogartikel Beter worden in stress Kelly McGonigal

Beter worden in stress

Ik hoor jou denken: “Alweer een artikel over stress?”.
Is hierover intussen niet alles gezegd en geschreven?
Nee dus. Met plezier voeg ik er één blog artikel aan toe. 🙂

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies Uw brein als medicijn blogartikel Dr. David Servan-Schreiber

Uw brein als medicijn – hartcoherentie

In het boek “Uw brein als medicijn” van Dr. David Servan-Schreiber leren we een aantal ´life hacks´ om veerkrachtig in het leven te staan. In dit artikel focussen we ons hartcoherentie: hoe ons hart en onze ademhaling een oplossing bieden voor allerlei stress gerelateerde en emotionele problemen.

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies EMDR neuro emotionele integratie oogbewegingen

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is in 1989 door een Amerikaanse psychologe Francine Shapiro uitgewerkt. Het is een bewezen effectieve therapievorm om onverwerkte herinneringen en nare levenservaringen te verwerken.
EMDR steunt op de gedachte dat in elk van ons een aangeboren verwerkingsmechanisme voor emotionele kwetsuren bestaat. Wanneer een (nare) ervaring wordt verwerkt, leren we uit fouten. Een tegenslag daagt ons uit om ons als organisme aan te passen en dit leidt uiteindelijk tot veerkracht en aanpassingsvermogen.

Lees meer

Neuroplasticiteit – de theorie van hoop

Hoe kunnen we trauma overkomen en terug floreren in het leven? Wanneer we begrijpen hoe ons zenuwstelsel werkt, is er hoop op verandering en genezing. Een blogartikel over ons onderbewustzijn, neuroplasticiteit en vooral wat de ingrediënten zijn om onszelf te overstijgen zodat we duurzame veranderingen in ons leven kunnen verankeren.

Lees meer
Aandachtsacademie Mathieu Devies kracht van het onderbewuste dancing

De kracht van het onderbewuste

Via de evolutietheorie en wat neurofysiologie komen we te weten hoe onze onderbewuste patronen en overtuigingen ons dagelijks leven kleuren en wat we er aan kunnen doen.

Lees meer
Ademwerk Mathieu Devies Aandachtsacademie blog

Ademwerk in mijn therapieruimte

Ontdek de kracht van ademwerk in de Aandachtsacademie: de hartcoherentie ademhaling wat balans in ons zenuwstelsel stimuleert en bewust verbonden ademhaling voor welzijn en heling. Je bent van harte welkom.

Lees meer