Ademwerk in mijn therapieruimte

Ontdek de kracht van ademwerk in de Aandachtsacademie: de hartcoherentie ademhaling wat balans in ons zenuwstelsel stimuleert en bewust verbonden ademhaling voor welzijn en heling. Je bent van harte welkom.
Ademwerk Mathieu Devies Aandachtsacademie blog

De kracht van ademwerk in de praktijk als psycholoog

Onze ademhaling is een schatkist. Het heeft alles in huis voor een kalmer hoofd, een gezonder en energieker lijf, een veerkrachtig zenuwstelsel en een bewuster en meer verbonden leven.

Je wordt met een natuurlijk adempatroon geboren. Ademen gaat in principe vanzelf. Gaandeweg je leven kan je adempatroon veranderen, door overweldigende ervaringen, stress enz… maar ook gedachten en emoties hebben een directe invloed op je ademhaling.

Een van de grootste verstoorders van een ‘verkeerde’ ademhaling is stress en het altijd ‘aan’ staan. Mensen gaan dan te hoog en te snel gaan ademen, alsof er voortdurend gevaar is.

Als je een sprintje trekt naar de vertrekkende trein, dan is het normaal dat je sneller gaat ademen. Maar als je rustig wat leest of werkt, dan heb je met een 6-tal ademhalingen per minuut voldoende. Adem je voortdurend sneller dan nodig, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je hersenen krijgen vanuit het lichaam het signaal dat er gevaar is en dat je aandachtig moet zijn. Je brein denkt dan dat het lichaam in actie moet komen, waardoor je lichaam én geest op scherp komen te staan. Op de duur wordt je prikkelbaar, vermoeid en ga je slechter slapen. Vele vage klachten volgen zoals spijsverteringsproblemen en een algemeen gevoel van opgejaagdheid of zelfs futloosheid.

Je ademhaling is de grootste bron van energie, dus het liefst wil je het zo optimaal mogelijk doen. Elke cel in je lijf is afhankelijk van de manier waarop je ademt. Een goede en bewuste ademhaling zorgt er voor dat je lichaam beter gaat functioneren, dat je minder kwalen hebt, meer energie en vooral meer levenslust. Bewust ademen doet nog meer: genieten is plots weer mogelijk. Een leven met meer liefde voor jezelf, de kleine dingen van elke dag.

Door bewust te ademen gaan we in een transformatieproces.
We komen in het hier en nu en maken verbinding met onszelf!
 
Met ademwerk maken we verbinding met emoties die je anders geneigd bent uit de weg te gaan. En precies dat is waar veel fysieke en mentale klachten door kunnen ontstaan: emoties die al dan niet bewust worden weggestopt.

Bewust ademen helpt je om bij bepaalde weggedrukte emoties te komen en helpt je ook om ze te kunnen dragen. Want als je tijdens heftige emoties bewust kalm kunt blijven ademen, en er met aandacht doorheen kunt blijven ademen, in plaats van er weerstand tegen te bieden, kunnen deze emoties en onderbewuste spanningen jou verlaten, waardoor klachten ook verminderen!

Onze ademhaling helpt je om je emoties weer vrij te laten stromen: in het hier en nu uit het hoofd en in je lijf!

Als ademcoach werk ik dagelijks met verschillende ademtechnieken, variërend van hartcoherentie en kalmerend ademwerk tot de diep transformerende bewust verbonden ademhaling, een techniek die vooral wordt ingezet bij het verwerken van trauma’s.

Ademwerk is een intrigerend en diepgaand onderwerp, waarbij we de ademhaling gebruiken als een krachtig instrument om onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid te verbeteren. Het is verbazingwekkend hoe eenvoudig het kan zijn om via onze ademhaling toegang te krijgen tot diepe lagen van ons bewustzijn en welzijn.

Met hartcoherentie-technieken streven we naar een harmonische ademhaling die in lijn is met de natuurlijke ritmes van ons lichaam. Dit helpt niet alleen om stress te verminderen, maar bevordert ook een gevoel van innerlijke rust en balans.

Kalmerend ademwerk biedt een directe manier om de angst en spanning in ons lichaam te verminderen. Door bewust te ademen kunnen we onze zenuwstelselreactie op stress beïnvloeden en een diepe staat van ontspanning bereiken.

De bewust verbonden ademhaling, ook bekend als rebirthing of holotropisch ademen, gaat nog een stap verder. Deze techniek richt zich op het doorbreken van blokkades en het vrijmaken van opgeslagen emoties en trauma’s in het onderbewustzijn. Het is een krachtig instrument voor persoonlijke groei en heling.

Of je nu op zoek bent naar ontspanning, emotionele verwerking of persoonlijke transformatie, ademwerk kan een waardevolle aanvulling zijn op je welzijnsroutine. Ik nodig je uit om samen met mij de reis van ademontdekking te maken en te ervaren hoe deze eenvoudige, maar diepgaande praktijk je leven kan veranderen.

Een tijd geleden stootte ik op volgend artikel bij de Breathworkmovement.nl: “Het positieve effect van breathwork bij de behandeling van angststoornissen – een interview met Johannes Egberts”.  

Dit artikel illustreert goed waarom ik mij heb toegelegd op ademwerk en waarom ik juist deze twee vormen van ademtherapie ben gaan gebruiken
: de hartcoherentie of kalmerend ademwerk en de bewust verbonden ademhaling of rebearthing ademwerk.

Dankzij het zorgvuldig en doelbewust toepassen van zowel kalmerende, langzamere als activerende, snellere vormen van ademwerk wordt het potentieel voor traumaherstel en integratie gemaximaliseerd.

Aandachtsacademie Mathieu Devies de krach van ademen blog

De meta-analyse uit Australië (zie Breathwork Interventions for Adults with Clinically Diagnosed Anxiety Disorders: A Scoping Review) toont aan dat breathwork een positief effect heeft op mensen met een angststoornis, waardoor het mogelijk een waardevolle toevoeging kan zijn aan behandelingen voor angststoornissen. Deze conclusie komt voort uit het onderzoek dat verschillende ademinterventies heeft geëvalueerd en heeft vastgesteld dat het toepassen van ademhalingstechnieken klinisch nut heeft bij mensen met angststoornissen volgens het DSM-5 classificatiesysteem.

De belangrijkste inzichten uit het onderzoek en de bijbehorende interviews met onderzoeker Johannes Egberts zijn:

  1. Elke emotie heeft een eigen adempatroon, inclusief angst en paniek. Bewustzijn van en controle over de ademhaling kan gevoelens van angst verminderen door het zenuwstelsel te reguleren.
  2. Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische aandoeningen, maar ademhaling wordt vaak niet opgenomen in behandelplannen, hoewel het een effectieve en toegankelijke therapievorm is.
  3. De meta-analyse heeft vastgesteld dat verschillende ademhalingstechnieken effectief zijn bij het verminderen van angst en dat er behoefte is aan meer holistische benaderingen van ademwerk in de geestelijke gezondheidszorg.
  4. Sneller ademhalen, hoewel het tegenintuïtief lijkt, kan effectief zijn bij het verminderen van angst door het sympathische zenuwstelsel te reguleren en emotionele blokkades te doorbreken.
  5. De ademhaling speelt een cruciale rol bij angststoornissen en ademwerk kan een waardevolle aanvulling zijn op traditionele behandelingen, aangezien het veilig, effectief en toegankelijk is.

 

De onderzoekers benadrukken de noodzaak van verdere studies om de precieze mechanismen van ademwerk bij angststoornissen te begrijpen, maar zij hopen dat hun analyse een brug slaat tussen wetenschap en praktijk om zoveel mogelijk mensen te helpen die lijden aan angststoornissen.

Wil je meer weten over mijn aanbod als ademcoach?

Ervaar de voordelen van hartcoherentie, kalmerend ademwerk en bewust verbonden ademhaling voor welzijn en heling.

Meer weten over ademwerk? Bekijk mijn aanbod:

 

Transformeer je leven vandaag nog met de kracht van je ademhaling.  Je bent van harte welkom.

Facebook
LinkedIn
Email
Print

Op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen en trainingen?

Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.