Therapie

"Als psycholoog geloof ik rotsvast in de therapeutische kracht van aandacht, verbinding en veiligheid. We kunnen onszelf ‘herbedraden’: hoofd en lichaam weer vastkoppelen. En zo weer verbinden met elkaar."

Kan je niet altijd jezelf zijn en weet je niet meer wie je diep van binnen bent?
Je wil je vrijer voelen.

Heb je soms het gevoel dat je geleefd wordt door automatische gedachten en reacties? Heb je een kort lontje of voel je je machteloos tegenover het dagelijkse leven?
Je zoekt naar manieren om het heft weer in handen te nemen.

Pieker je? Durf je je buikgevoel niet te volgen?
Je verlangt ernaar je gut feeling weer te herkennen en vertrouwen.

Raken je batterijen maar niet opgeladen, ben je gewoon doodmoe?
Je hebt nood aan nieuwe energie.

In welke omschrijving jij je ook herkent:
je komt hier uit!

Stap voor stap herontdekken we jouw authentieke ik.
Zodat je opnieuw kan leven en floreren.

Hoe? Bij de Aandachtsacademie leer ik je verbinden met jezelf – aandacht te schenken aan je emoties en je lichaam, je relaties én het hier en nu. Zo word je jezelf: iemand die vrij kan ontdekken, genieten en verbinden met anderen. Ik toon je dat jij invloed hebt op je leven, welke bokkensprongen het soms ook maakt. 

Als psycholoog en therapeut gids ik jou. Vanuit mijn wetenschappelijke kennis, mijn ervaring en vooral: mijn rotsvast vertrouwen in de kracht die al in jou zit.

“Mijn eerste sessie bij Mathieu betekende meteen een hele vooruitgang. Hij ging recht naar de kern. Ik voelde direct: hier ben ik in goede, professionele handen. Een warme omgeving bovendien."

Aandachtsacademie Mathieu Devies psychotherapie praktijk 2

Hoe verloopt de therapie?

Ik zet mijn diepgaande neurowetenschappelijke kennis en brede ervaring in om jou te laten floreren. Want je bént niet je klachten of je zorgen, jij bent veel meer. 

Ik help je tot rust te komen. En daarna tot jezelf. Ik zie jou en alles wat je in je hebt, om zo samen met jou naar de mogelijkheden te kijken. Want alles is er al.

“Mathieu luistert én voelt tussen de lijnen door. Ook legt hij helder uit wat er ‘technisch’ in mijn hersenen gebeurt. Die combinatie maakt hem uniek als psycholoog."

Hoe zien de sessies eruit?

Al in de eerste therapiesessie komen we snel tot de essentie, zonder dat je eerst je hele leven hoeft te vertellen. Als psycholoog help ik je stil te staan bij je gedachten en gevoelens en te kijken naar hun onderliggende betekenis. Welke moeilijkheden kom je keer op keer opnieuw tegen? Waaraan ligt dat?

Ook leg ik je uit hoe je brein en je zenuwstelsel werken, vaak aan de hand van schetsen. Zodra je begrijpt wat er fysiek gebeurt in je hoofd, kan je dat herkennen en krijg je vanzelf nieuwe inzichten.

Daar gaan we samen mee aan de slag. In een veilige omgeving reflecteer ik met je mee en als dat nodig is, hou ik je een spiegel voor. 

“Mathieu laat je voelen: ‘ik zie jou, ik hoor jou, en dat mag er zijn’. Hij zet zijn eigen oordeel gemakkelijk opzij."

Ik voel aan welke techniek bij jou past. Helemaal op jouw lijf geschreven, pik ik in op wat jou van nature helpt. Soms is dat een opstelling met poppetjes, misschien heb je meer aan schetsen of schrijven. 

En wil je meer weten over de thema’s die aan bod komen in de sessies, dan geef ik je heel graag een lees- of kijktip mee. 

Hoeveel sessies heb je nodig?

Dat bekijken we samen. Zolang jij het waardevol vindt, blijf ik je graag begeleiden. We plannen sessie per sessie in, zonder verdere verplichtingen. Jij blijft aan het stuur zitten, met mij als jouw gids.

“Mathieu geeft je tijd en ruimte om je verhaal te doen. Hij luistert. En voor hij reageert, laat hij een stilte van wel 10-15 seconden. Je merkt dat hij zijn antwoorden niet sowieso klaar heeft. Ik voelde me echt gehoord."

Hoeveel kost psychotherapie?

Een individuele sessie van een uur kost 75 euro, een sessie van anderhalf uur 100 euro. We bespreken vooraf of je al dan niet een lange sessie nodig hebt. Kom je samen met je partner, dan betaal je per sessie koppeltherapie 120 euro (maximaal 90 minuten).

Aandachtsacademie Mathieu Devies Wiske de therapiehond

Psychotherapie met stevige wetenschappelijke basis

Ik school me voortdurend bij in neurowetenschap. De polyvagaaltheorie (of polyvagale theorie), ontwikkeld door psychiatrieprofessor Stephen Porges, hanteer ik als rode draad. 

Prof. Porges beschrijft hoe ons autonome zenuwstelsel reageert op ervaringen en onze respons erop bepaalt. Dit deel van het zenuwstelsel functioneert zonder bewuste controle, maar zoekt voortdurend naar signalen van veiligheid en gevaar.

“Mathieu hielp me tot de juiste inzichten te komen en verwees me dan door naar een collega gespecialiseerd in het verwerken van het soort trauma waarmee ik worstelde. Hij zet voorop wat jij als cliënt nodig hebt."

Met deze wetenschappelijk onderbouwde theorie geef ik jou de handvatten om te begrijpen waarom je soms automatisch reageert zoals je reageert.
Ik hanteer ook methodieken die het zelfgenezend vermogen van je lichaam aanspreken.
  • Hartcoherentie, een eenvoudige ademhalingstechniek waarmee je je hart- en ademritme synchroon laat lopen. Met deze evidence based techniek breng je zelf je lichaam en brein tot rust. Je komt in het hier en nu en kan weer verder denken dan je automatische reacties. Hartcoherentietraining ondersteunt de psychologische begeleiding.
  • EMDR of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een wetenschappelijk bewezen techniek die je helpt om onverwerkte herinneringen en nare levenservaringen te verwerken. Door afwisselend links en rechts voor je ogen te bewegen, op je knieën te tikken of geluiden te laten horen terwijl je vertelt, veranderen we samen de emotionele intensiteit van je herinneringen en triggers.
Beide technieken helpen jou je stress, pijn en automatische reacties te overstijgen. Stap voor stap verdwijnen de defensiemechanismen en word je de persoon die je diep vanbinnen al bent. Ik maak er mijn missie van jouw authentieke ‘ik’ te ontdekken en te laten floreren.
Of neem contact op met je vragen. Ik luister naar wat je nodig hebt.
Momenteel niet op zoek naar psychotherapie? De Aandachtsacademie geeft ook trainingen en lezingen, onder andere in hartcoherentie, polyvagaaltheorie en mindfulness, voor zowel particulieren als professionelen.
Aandachtsacademie Mathieu Devies psychotherapie voel je welkom

Specialisaties: hoogsensitiviteit, stress & burn-out, trauma en relatietherapie

Hoogsensitiviteit positief omkaderd

Bij hoogsensitieve personen werkt het zenuwstelsel anders dan bij de meeste mensen. Als HSP krijg je meer prikkels binnen. Dat is een voordeel, want je pikt informatie makkelijker op. Maar vergroot ook je kans op overprikkeling en stress. 

Wie niet geleerd heeft om naar zijn of haar hoogsensitiviteit te leven, ervaart vaak vooral de nadelen ervan en leeft daardoor soms met het gevoel anders te zijn. Als gespecialiseerd psycholoog leer ik je jouw hoogsensitiviteit als talent in te zetten.

Stress en burn-out

Gezonde stress bestaat, maar toxische en langdurige stress maakt je ziek. De manier waarop je met stress omgaat, kan je leven bepalen. Ik help je om weer veerkrachtig te reageren wanneer stress of burn-out je overspoelen. 

Je leert wat er in je hersenen gebeurt wanneer je stress ervaart. Je krijgt neurobiologische inzichten die je terug op de rails helpen. Je ontdekt wat je in je dagelijkse leven kunt aanpassen om weer te floreren.

Kortom: je werkt onder deskundige begeleiding aan je vermogen om te surfen op de golven van stress.

Leven met trauma

Wie leeft met een onderliggend trauma, zit in een voortdurende overlevingsmodus. Onbewust doet het brein dagelijkse situaties af als ‘onveilig’. 

Ik reik je de wetenschappelijke kennis aan die je helpt te begrijpen wat er fysiek in je brein gebeurt. In een veilige omgeving begeleid ik je, binnen jouw grenzen, om voorbij jouw trauma te geraken. Stap voor stap brengen we je volledige potentieel opnieuw aan de oppervlakte.

Relatietherapie

Een partnerrelatie is voor vele mensen een belangrijk deel van hun leven. Mensen investeren veel energie in elkaar zodat ze het goed samen kunnen stellen. 

Soms lopen partners in hun relatie tegen problemen op die hun vertrouwen doen wankelen. Kwetsende, moeilijke en pijnlijke perioden overkomen de beste partners. De vertrouwde verstandhouding geraakt zoek, intense en negatieve emoties volgen de weg van die ene ´waarheid´.  Ook keuzevragen kunnen zich stellen: We groeien uit elkaar. Hoe moet dit verder met ons?  Ik wil wel praten, maar we lopen steeds vast in ruzie. Hoe komt dit toch?  We doen precies niets meer samen. Passen we nog bij elkaar?

In relatietherapie ga je samen op zoek naar negatieve dynamieken en verstoorde patronen die veiligheid en verbinding in de weg staan.

Aandachtsacademie Mathieu Devies kikkerprins relatietherapie

Eens kennismaken? Aftasten of het klikt?